Vana hoone vaatega

Korruse plaan oli 1990. aastate alguses kavandatud vaid ühele elanikule. Kuna maja oli ehitatud puitkarkasskonstruktsioonis ja selles oli palju elamispinda, pakkus see paarile soovitud ruumi. Mõlemad olid sel ajal 27-aastased ja endiselt lastetud. Tema plaan: muuta maja järk-järgult mitme aasta jooksul ümber selliseks, et see sobiks perele. Nad jagasid oma renoveerimisideed üksikuteks meetmeteks: igaüks neist peaks saama teostatud mõne nädala jooksul - kas iseseisvalt või käsitööliste toel. Plaatide, parketti ja furnituuri valides valisid nad tooted, mis olid võimalikult ajatud ja teadsid, et need on saadaval ka mõne aasta pärast. Sest hiljem peaks kõik välja nägema nagu ühes tükis ja ilma kompromissideta.

Rakendamine

Aastatel 2011–2015 ehitas noorpaar katuse mõlemale küljele dormi, et nõlvade all olevat ruumi paremini ära kasutada. Vannituba renoveeritud, paigaldatud põrandaküte ja uuendatud elekter. Seinte teisaldamisega tekkis uus korruse plaan. Nende idee oli, et ülemine korrus kuuluks hiljem täielikult lastele. Aeda pandi paika tugiseinad ja üle jõe ehitati puidust tekk. Garaaž koos sissesõiduteega on uuendatud. Siis tulid lapsed ja ligi kolm aastat polnud enam renoveerimisvõimalust.

Pärast perepausi asusid nad igatsetud pikendusega tegelema. Selle jaoks oli aga ruumi vaid tänava ääres. Mõlemad töötasid pikka aega vormi, ideaalse põhiplaani ning vanade ja uute hoonete seose kallal. Kui esimest korrust paralleelselt renoveeriti ja juurdeehitisega ühendati, oli elamispinda kohati vähe. Annuse pragmatismi ja kõigi nelja pereliikme kokkuviimisega said nad ka sellest olukorrast aru. "Eesmärgiga peagi unistuste majas elada, oli see talutav," teatab Kerstin Stauber. Tööd tehti ka fassaadi kallal, 140 millimeetri paksune puitkiudplaadist soojustus ja seejärel rombribadest vooder. Talveaed eemaldati ja materjal taaskasutati mõistlikult: uue terrassi katusekate tehti vanast ehituspuidust.

Kerstin ja Michael Stauber tegid teadliku otsuse kasutada kahe hoone vahel kontrasti nii vormi kui ka materjalide osas. Juurdeehitus tehti paljast betoonist täisnurkse lamekatusega konstruktsioonina. Tänava poole tundub uus osa viieastmelise kõrgushüppe tõttu täiesti suletud ja alles poole peal. Aiapoolsetest maast laeni akendest ja lükandustest avaneb imeline vaade loodusele ja jõe kulgemisele. Renoveerimine viibib sageli aastaid soovimatult. Kerstin ja Michael Stauber olid otsustanud maja samm-sammult uuesti üles ehitada. Nad nägid seda protsessina, mille käigus nad järk-järgult oma soove ellu viivad. See nõuab ettenägelikkust, visadust ja palju kujutlusvõimet.

LOE ROHKEM HUVITAVID ARTIKKEID SIIT Renoveerimine Planeerige ja viige ellu energiline renoveerimine Renoveerimine Garaažipõrandate renoveerimine: Need on võimalused Maja elektri renoveerimine: Nii palju see maksab ja sellele tuleb tähelepanu pöörata

faktid ja arvud

Krunt: 1450 m2

Elamispind: 193 m2 - 50 m2 värskelt ehitatud

Ehitus: vana hoone - puitkarkasskonstruktsioon - betoondetailid

Arhitekt: tellija, ise ehitusinsener

Materjalid ja tooted

Isolatsioon: Gutex; Fassaad: metshirv; Aken: Josko; Parkett: Joka; Köök + laud: planeeritud majasiseselt, ehitatud Unterhuberi tisleri poolt; Toolid: Segmüller, Vittoria; Valgustid söögilaud + sein: SLV, Enola B; Diivan: Ewald Schillig, Nägu; Tugitool: Koinor Jacy; Valgus: Slamp, Clizia; Kamin: Brunner; Välimööbel: LifestyleGarden, Ipanema

Jäta Oma Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here