Kuldne Maja 2020: need on ehitajate konkursi võitjad

DAS HAUSi ja Landesbausparkasseni (LBS) ühine ehitajate konkurss toimus 2020. aastal juba 38. korda. Ajad hoopis. Igal aastal otsime kuldseid maju erineva teema all ja autasustame eriti eeskujulikke ehitisi. Nendega soovime pakkuda teile kui tulevastele ehitajatele inspiratsiooni, anda edasi ideid majaehituses võimalikust ning tutvustada ka tehnilisi detaile. Kokku on teil juba 9.Esitati 210 maja, millest 383 pälvisid Kuldse Maja. Siiani umbes 1.061.Võitjaid ootas 500 euro suurune auhinnaraha.

Hinnad

LBS ja DAS HAUS andsid ühiselt välja järgmised auhinnad: 
1. Peaauhind: Õnnelikud ehitajad saavad sõlmida LBS kodulaenu ja hoiulepingu summaga 15.000 eurot (6.000 eurot on juba säästetud).
2. Peaauhind: Stuttgarti ehitustööline rõõmustab LBS kodulaenu ja hoiulepingu üle summas 10.000 eurot (4.000 eurot on juba säästetud).
1 erihind üle 2.000 eurot.
4 tunnustust iga 2 kohta.000 eurot.
Õnnitlused kõigile ehitusperedele ja arhitektidele!

Žürii otsus

See oli žüriile oluline

Arutleti lahenduste kvaliteedi üle, kas sekkumised olid olenevalt olukorrast sobivad või ülemäärased ning kas kasutati head põhiainet. Auhinnatud majad illustreerivad nutika planeeringuga võimalikku ja näitavad olemasolevate hoonete tohutut ehitusvalikut.
 

Žürii liikmete avaldused

  • Werner Schäfer (LBS Ostdeutsche Landesbausparkasse AG juhatuse esimees): "Tore on näha, millise julguse ja kirega vanu maju renoveeritakse."
  • Silke Langenberg (arhitekt ja ETH Zürichi ehituspärandi ja monumentide säilitamise professor, varem Müncheni ülikool): "Hoonete lammutamine ei ole tavaliselt parim lahendus."
  • Jürgen Lehmeier (arhitekt Nürnbergis. Võitis 2018. ja 2019. aastal oma "office for bauform " Golden Houses): "Laiendused pakuvad sageli põnevaid kontraste ja annavad vanale uue võlu."

Esmakordselt videokonverentsina: žürii liikmed arutlesid tööde üle veebis. Lõpuks nõustusid kõik võitjaga. 

Foto: Christine Meinel

1. Peaauhind "Kuldne Maja 2020"

Elamu ja aida vahel asus 1950. aastatest pärit betoonist juurdeehitus. Seda ei olnud võimalik säästa majanduslikust ja esteetilisest seisukohast. Lahendus: uus puidust juurdeehitus. 

Foto: Sabine Bungert

Kaks korda julgem: maal elamise unistuse elluviimine ja renoveerimist vajava maja unest äratamine. Paljudel peredel on just see unistus lastega maale kolida – võluv, romantiline, loodus otse ukse ees, elamine ja eluase palju odavam. See jääb aga paljude jaoks unistuseks. Loe siit, kuidas perel õnnestus karjääri kivimaja koos aidaga muuta oma isiklikuks aiaga paradiisiks.

2. Peaauhind "Kuldne Maja 2020"

Parimal juhul ei anna kasv mitte ainult rohkem ruumi, vaid ka lisavabadust. Esimesest ideest teostuseni kulus paar aastat. See oli seda väärt!

Foto: Jürgen Pollak

1999. aastal ostis kutsarimaja koos töökoja, talli ja kutsarile korteriga kvalifitseeritud restauraator Ute Hack. Juba siis oli tal plaan seda üks kord suurendada. Kõigepealt tuli aga renoveerida korteri vanad seinad. Klient mõtles kohe kõik võimaliku katusekonstruktsiooni toitetorud üles tõmmata. Arengukava järgi lubati kolmas korrus. Ja ometi läks aastaid, kuni Ute Hack ja Matthias Ludwig Stuttgardi arhitektuuribüroost olid ehitusameti ja omanike liiduga kõik selgeks teinud, kuni kõigist reeglitest kinni peeti. Nii sai Ute Hack lõpuks ellu viia oma unistuse päevavalguses avatud köök-elutoast koos terrassiga rohelisel katusealal.

Eriauhind "Kuldne Maja 2020"

Münchenis Ramersdorfi linnaosas vahelduvad mitmekorruselised elamud ühepere- ja ridaelamutega. Selle väikese keskmise terrassiga maja taga on isegi aed. Tõeline aare linnas.

Foto: Antje Hanebeck

Raske uskuda, et selles keskmises ridaelamus elab neli inimest. 85 ruutmeetrit elamispinda on kasutatud parimal võimalikul viisil. Sihtotstarbeliste sekkumistega õnnestus arcs architekteni arhitektil Christian Sandwegeril Müncheni väikeses majas lisaruumi saada. Treppide lähenemist muudeti, nii et igal korrusel oli natuke rohkem ruumi. Niššidesse sisseehitatud kappidega ning eelkõige sobivate ja sügavate kappidega kaldkatuse all on kasutatud iga ruutsentimeetrit. Žürii oli vaimustuses kaasaegsest mudelist, kuidas kallis linnas ruumi kasutada.

Teised auhinnatud majad: tunnustus "Kuldne maja 2020"

Valgusega üle ujutatud ja nutikalt suurendatud

See varasemast suurema elamispinnaga moodne tippmaja oli kunagi vana 1960. aastate hoone.

Foto: Herbert Stolz

Lammutamine või uus ehitamine? Tänu arhitektide geniaalsele ideele õnnestus vana hoone renoveerida. Perel nappis ruumi. Arhitektide lahendus: Lõikasime ära niigi energeetiliselt katastroofilise rõdu - rebime välja ka tagakülje välisseina, saades seega juurde 1,25 meetrit ja võimaluse lasta palju päevavalgust ka tagapool asuvatesse ruumidesse. Nii tapeti kolm lindu ühe hoobiga. Elamispind kasvas 115-lt 140-le ruutmeetrile. See sekkumine eeldas terasest talakonstruktsiooni, mis võtab katuselt koormused ja toetab lage. Loomulikult uuendati ehitustehnikat, pandi uus küttekiht.

Enne: Soojussillad olid 1960. aastatel võõras mõiste. Rõdu ja külgseinte kaudu läks palju energiat kaduma. Hoone kangas oli nii hea, et seda tasus renoveerida.

Foto: Fabi Architects

Välja arvatud üks aken, mille parapet oli langetatud istmeakna kõrgusele, jäid kõik avad samaks. Maja põhikuju ja iseloom pole seega muutunud. Suurepärane näide sellest, kuidas veidi banaalse välimusega maja saab muuta unistuste majaks ja kohandada tänapäevaste elamisnõuetega.

Kui funktsionaalsest majast tagahoovis saab unistuste kodu

Kirikutorn näitab, et koht on sama. Sisehoov ja hoone on eeskujulikult ümber kujundatud.

Foto: Ben van Skyhawk

Linna vaikses tagahoovis elamine on paljude jaoks unistus. Kuid vaevalt oleks keegi selles sisehoovis potentsiaali näinud. Funktsionaalse hoone ja asfaltkattega tagaaia pärliks ​​muutmiseks kulus kujutlusvõimet. Arhitekt Martin Wendling soovitas vana hoone, Köln-Deutzis asuva tööliste majutuskoha, välja rookida ja veidi kõrgemat, kergelt kaldu viilkatusega juurdeehitust laiendada.

Varem: Köln-Deutzi talus asusid 1960. aastatest pärit töölismajutused. Ümberringi oli palju asfalti.

Foto: Wendling Architecture

Vanas osas on ruumi privaatsete tubade jaoks, nagu magamistuba, laste- ja vannituba. Juurdeehituses on esik ja suur kõrge elutuba, kus saab ka süüa teha ja süüa. Kõrguste vahe on kena: ees ulatub ruum viilu alla ja annab edasi helde elamise tunnet. Seal, kus tõmbud privaatsusse, on ka lagi madalam.
Fassaadi materjal oli algusest peale selge: punane tellis. Nagu naaberkiriku seinaga. Hoone ei tundu võõrkehana, see sulandub ümbritsevasse ja näeb välja, nagu oleks ta seal alati olnud. Vana osa ei tunne üldse ära: välisseinad on klotsitud, aknad põrandani, sees tammeparkett, seinad lubjakrohviga. Maja ümber tekkis aed, kus varem oli suur asfaltkate.

Viska põrandaplaan üks kord üle parda

Elutubadest pääseb nüüd otse aeda. Laienduse ees olev puidust tekk pakub ruumi istumiseks.

Foto: Peter Hinschläger

Varem olid toad väikesed, nurgatagused ja pimedad. Elutubadest aeda ei pääsenud. Rohkem õhku, valgust ja suuremeelsust – maja põhiplaani struktuuri sai nende soovide järgi kohandada vaid ulatuslike sekkumistega. Selleks lõhuti kõikidel korrustel seinad maha ja ehitati mujal uuesti.

Enne: Vanad aknad, sealhulgas valged pudelid, restaureeriti. Katuse suur katusealune loob ruumi vanemate magamistuppa.

Foto: Peter Hinschlaeger

Aacheni zhACi arhitektid lisasid maja tagaküljele laienduse. See pakub ruumi söögiköögi jaoks, maast laeni aknad lasevad palju päevavalgust ja pakuvad vaadet aiale. Suurelt puidust tekiga terrassilt pääseb otse. Ülemisel korrusel on kolm suurt lastetuba ja üks vannituba. Tänu kahele suurele katusekorrusele on pööning nüüd täielikult kasutatav ja reserveeritud vanematele. Juurdeehitus ja kaks katusekorrust lõid 48 ruutmeetri võrra rohkem elamispinda.

Jättes meelega jälgi

Istutatud, puudega kaetud ja puidust tekiga tagaaed näeb välja kutsuv ja kodune. Taganemine keset linna. Ja näide sellest, milline võiks linnaelu tulevikus välja näha.

Foto: Daniel Seiberts

Hoone oli pesumaja, trükikoda ja sanitaartehniline töökoda. Seda peaks nägema. Tina ja Daniel Seibertsi (mõlemad töötasid arhitektid) soov ja eesmärk oli muuta maja erinevad kasutusviisid äratuntavaks.
Nad paljastasid sisehoovi poole jääva müüritise ja lörtsitasid seinad. Nüüd on näha erinevad rekonstrueerimisel kasutatud materjalid killust tellisteni. Seestpoolt hoiab 3,20 meetri kõrgustes ruumides soojust mineraalne, auru läbilaskev isolatsioon. Teised välisseinad, millel ei ole nii palju aknaavasid, olid väljastpoolt kaetud täismineraalsoojusisolatsiooniga, nagu ka keldri ja viimase korruse laed. Uued puitaknad on kolmekordsed, katusel olev päikesesoojussüsteem soojendab vett ja toetab kütmist.
Hoone kaks korrust olid vabalt kasutatavad: konsoollaed pakkusid maksimaalset disainiruumi. Nii oli seinte lammutamine ja uute mittekandvate seinte paigaldamine lihtsam. Kaks eraldi sissepääsu tekitasid idee realiseerida kaks iseseisvat üksust. Olenevalt omaniku ruumivajadusest saab esimese korruse teise korruse korterile juurde ehitada või eraldi korterina välja üürida.

Jäta Oma Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here